Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Oscypek Fest - Żywiec 2006

Treść

7 października na Hali Boraczej w Żabnicy i Żywcu odbędzie się „OSCYPEK FEST – ŻYWIEC 2006”, którego zasadniczą częścią będzie promocja najbardziej oryginalnego produktu góralskiego - oscypka . Dlatego podczas imprezy zapraszamy górali, handlowców oraz firmy branżowe, które chcą wziąć udział w akcji promocyjnej oscypka. Zachęcamy do tego by było jak najwięcej stoisk, które raczyć będą publiczność regionalnymi smakołykami. Proponujemy również do wykorzystania scenę jako miejsce promocji oraz (pokaz produkcji największego na świecie oscypka - „Show Baców” )

Impreza adresowana jest nie tylko dla górali produkujących oscypki, przedsiębiorstw związanych z produkcją serów, mieszkańców Beskidów, ale także dla ludzi świata polityki, kultury, nauki, biznesu i mediów, którzy mają bezpośredni wpływ na kultywowanie ludowych tradycji oraz wdrażanie nowych rozwiązań w rejonach atrakcyjnych turystycznie. „OSCYPEK FEST – ŻYWIEC 2006” będzie okazją do wytworzenia największego oscypka na świecie który zostanie zrobiony przez miejscowych baców! Z przebiegu prac nad „mega oscypkiem” bezpośrednią relację będzie zdawał specjalny konferansjer – specjalista od produkcji oscypków (BACA). Będziemy mogli także zapoznać się z recepturami na najsmaczniejsze oscypki. Zmaganiom uczestników towarzyszyć będą występy regionalnych kapeli góralskich oraz innych zespołów ludowych. Celem przedsięwzięcia jest promocja oscypków oraz „Małych Ojczyzn” poprzez prezentację charakterystycznych dla poszczególnych regionów Polski dań i potraw. Bardzo ważnym założeniem„OSCYPEK FEST – ŻYWIEC 2006” jest promocja Żywiecczyzny – naszej Małej Ojczyzny”, gdzie do tego czasu kultywuje się tradycje, zwyczaje i obyczaje sprzed wielu lat.

Drugim ważnym powodem, nagłośnionym ostatnio przez media jest brak młodych ludzi podtrzymujących tradycyjne wytwarzanie oscypka i ginąca powoli technologia produkcyjna. Młodzi ludzie coraz częściej wyjeżdżają za granicę, więc w przyszłości określenie „Bacy” może zniknąć z naszego słownictwa. Dlatego chcemy nie dopuścić do takiego zdarzenia.„OSCYPEK FEST – ŻYWIEC 2006” organizujemy również, aby nawiązać do tradycji kulinarnej naszego regionu. Na tradycje kulinarne miały wpływ niewątpliwe warunki naturalne, czyli miejsce, gdzie żywność była produkowana i wytwarzana. Na jadłospis wpływ miały zwyczaje żywieniowe przekazywane ustnie z pokolenia na pokolenie. Występy gwiazd i inne atrakcje to cel organizatorów, aby „OSCYPEK FEST – ŻYWIEC 2006” przyniósł wszystkim, którzy lubią jeść oryginalne smakołyki jak najwięcej radości. Poprzez występy gwiazd zwiększamy ilość uczestników imprezy a co za tym idzie zwiększamy promocję oraz grono konsumentów.

Program imprezy:

12.00 – 15.00 HALA BORACZA W ŻABNICY
strzyżenie owiec, dojenie owiec, występy kapeli góralskiej, pieczenie barana, wytworzenie największego oscypka na świecie, palenie watry, opowieści przy ognisku, oscypkowi korowód z Żabnicy do Żywca.

17.00 – 22.00 CAMPING DĘBINA W ŻYWCU
"ŻYWIECKA BIESIADA GÓRALSKA"
17.00 – wystąpienie przedstawiciela komisji rekordu Guinessa
17.30 – występ regionalnego zespołu pieśni i tańca
18.00 – występ kapeli góralskiej „ROMANKA”
19.00 – występ kapeli „GRAPPA”
20.00 – koncert gospodarza imprezy „Kapeli Pieczarków”
21.30 – góralska potańcówka.

Więcej informacji na stronie: www.kapela-pieczarkow.pl

"TVP3" Katowice, 2006-10-06

Autor: wa